На 26 юни 2011г. бе открит официално първия етап на подстанция „Хелиос“ 110/20kV

Министър-председателят Бойко Борисов откри в неделя, 26 юни, първия етап от изграждането на подстанция „Хелиос” 110/20kV, предназначена за електрозахранване на курорта Слънчев бряг. Възложител на обекта е НЕК ЕАД, изпълнител е АББ България ЕООД, а Ел Контрол ЕООД е подизпълнител по всички видове строително-монтажните и пусково-наладъчните работи. "С вложените милиони лева за рехабилитация на електропроводи и за нова подстанция се гарантира, че ще се поддържа нормално електрозахранване в Слънчев бряг и околностите му", каза премиерът Борисов.

"Подстанция Хелиос, която откриваме днес, гарантира, че и в най-горещите пикови дни Слънчев бряг ще има сигурно електрозахранване. През лятото Слънчев бряг става колкото Бургас и трябва да има необходимата инфраструктура. Дълги години инвестициите в инфраструктура са подценявани и миналата година - системата не издържа. С откриването на рехабилитираните електропроводи и на подстанцията сега решаваме един от основните проблеми на Слънчев бряг". 

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриването.

Първият етап на подстанцията е завършен само за рекордните 68 дни, съобщи Михаил Андонов, изпълнителен директор на Националната електрическа компания ЕАД. „Чрез новата подстанция и откритите в края на май рехабилитирани електропроводи Галатея, Ветрен и Ахелой увеличихме преносната способност на пръстен 110kV на електроенергийната система по Южното Черноморие и подобрихме сигурността на преносната мрежа в целия Бургаски регион”.

На церемонията присъстваха и областният управител на област Бургас, народни представители, представители на местната и изпълнителната власт, бизнеса, медиите. Събитието, отразено в медиите – БНТБТВТВ Европа.